Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4497

Kysy autoista - kysymys 4497

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minkä verran olet törmännyt kysymyksiin VW Boran pakokaasumerkkivalosta (lambda)? Meidän valiomme valo vilkkuu silloin tällöin, varsinkin sateisella säällä, nyt palanut yhtämittaisesti jonkin aikaa huolestunut..en ole huomannut että vaikuttaisi ajamiseen mitenkään, jonkin verran auto kyllä käy epätasaisesti..onko tiedossa huoltotoimenpiteitä/mitä kustantaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei noita kovin paljon ole ollut. Kyseinen valo ei kuitenkaan ole pakokaasumerkkivalo vaan moottorinohjausjärjestelmän vikavalo, MIL (Malfunction Indocator Light). Valon syttymiseen on toki aina syynä jokin häiriö, joka saattaa johtaa päästöjen nousemiseen yli sallittujen rajojen.

Jos MIL-valo syttyy, auto pitäisi mahdollisimman pian viedä korjaamolle ja liittää OBD-testeriin. Tieto valon syttymisen aiheuttaneesta viasta jää vikamuistiin, ja sen perusteella voidaan päätellä, tarvitaanko korjauksia. Häiriön syy kannattaa selvittää, jotta ei jouduttaisi kalliisiin korjauksiin.

Jos valo palaa, auto ei mene katsastuksesta läpi, ja vaikka valo sammuisikin, tarvitaan useita ajojaksoja ennen kuin vikamuistista poistuu tieto häiriöstä. Tuo tieto vanhastakin häiriöstä estää katsastuksen läpimenon. Tämä siis koskee 2001 ja sen jälkeen käyttöön otettuja, joille OBD-testi on katsastuksessa pakollinen.

Testerillä saadaan selville vian tunnuskoodi, joka taas kertoo, missä vika piilee. On sitten korjaamon asia selvittää, miten vika korjataan. Valitettavan usein korjaaminen tuppaa menemään umpimähkäiseksi osien vaihteluksi.

Oikeastaan määräysten mukaan autolla ei saisi ajaa muuta kuin korjaamolle, jos tuo MIL-valo palaa jatkuvasti, sillä valon palaminen ilmoittaa, ettei auto ole katsastuskunnossa. OBD-testeri ilmoittaa myös, miten pitkään autolla on ajettu valon palaessa, joten jos virkavalta olisi ilkeää, se voisi räpsäistä tuolla perusteella jopa sakon, jos on ajettu satoja kilometrejä. Onneksi poliiseilla ei ole OBD-testereitä matkassa, joten näitä sakkoja ei liene jaettu.

Julkaistu: 7.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.