Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4496

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kuinka paljon on normaalisti vuoden 1985 1.3B VW Golfin kulutus kaupunkiajossa 100km/kohti? Ite pääsen aina 10L/100km kohti joka tuntuu aika isolta lukemalta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mitään tarkkkaa lukemaa en osaa antaa. Kulutus on kiinni aika monesta asiasta. Suurin vaikuttaja on kuljettaja, ajotavan vaikutus voi olla useita litroja. Liian pienten vaihteiden käytöllä haaskaantuu helposti bensaa aivan turhaan. Tuo 1,3-litrainen VW:n kone tosin on sen verran hengetön ja huonosti vääntävä, että sillä on oikeastaan pakko ajaa epätaloudellisesti pienillä vaihteilla.

Käsite “kaupunkiajo” on aika epämääräinen, sitä ei ole määritelty kunnolla kuin EU-normikulutusmittauksessa. Jos ajo koostuu kolmen kilometrin pätkistä, ja tuollakin matkalla vielä pysähdellään liikennevaloihin, kymppi on todella vähän. Autolla kannattaisi aina jättää ensimmäinen kilometri ajamatta, sen aikana kulutus on todella suuri, koska moottorin lämpeneminen vaatii ylimääräistä energiaa.

Tosin 20 vuotta vanhan auton kulutus voi olla jo aivan mitä tahansa. Tuskinpa sen kaasutin on enää aivan oikeissa säädöissä, ja kuluneisuuttakin lienee sen verran, että seokset voivat olla hieman pielessä.

Julkaistu: 7.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.