Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4460

Kysy autoista - kysymys 4460

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kommentti koskee vetoakselin ns. ylivetokumeja. Eli oma apu olikin paras apu tai kunnia kuuluu oikeastaan tarvikeliikkeen asiantuntevalle myyjälle.

Eli tarvikeliikkeestä tosiaan löytyi ylivetokumi. Asennustyökaluksi käy melkein mikä tahansa kartio. Lisäksi kumin materiaali vaikuttaa todella hyvältä ja joustavalta, toimii ehkä rankoissa pakkasissa paremmin kuin muoviset tarvikekumit.

Tietenkin nivelen pitää olla puhdas. Eli jos kumi on jo ehtinyt rikkoutua ja rapaa päästä sisälle, on paras irroittaa nivel ja puhdistaa se kunnolla.

Vinkki periaatteesta löytyy vaikkapa linkistä (tuota metallista työnnintä ei tarvita, pelkästään jokin sovelias kartio käy, 1,5 l limukkapullo on kuulemma hyvä): www.jonnesway.com.tw/ar060023.htm

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä että löytyi. Kumin laadun pitää olla hyvä, jotta asennus onnistuu tuolla tavalla, mutta riittävän joustava kumi kestää varmaan paremmin myös talvikelillä.

Tuossa nivelen putsauksessa olet aivan oikeassa. Lisäisin sen verran, että jos suojus on rikki, likaa on taatusti päässyt sisään. Turvallisin tapa puhdistaa nivel on puhdistaa se liiaksi purkamatta. Jos kuulat otetaan pois, niitä ei 99-prosenttisella varmuudella saa takaisin samoihin paikkoihin, ellei asiaan kiinnitetä todella paljon huomiota, merkitä niveliä ja järjestetä joka kuulalle omaa säilytyskuppia.

Järjestyksen sekoittaminen taas nopeuttaa kulumista, kestää aikansa ennen kuin yksilöllisiksi kuluneet kuulat ovat sijaantuneet uudelleen. Parempi on putsailla nivel ja kuulat pensselin avulla upotettuna vaikkapa petroliin. Puhdistuksen jälkeen niveleen sitten pitää laittaa reilusti uutta rasvaa.

Julkaistu: 24.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.