Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4455

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä on vuoden 2000 ja sitä uudemman auton kytkimen oletettu kestoikä (manuaali/automaatti)? Kuluminen on tietysti kiinni myös kuljettajan ajotyylistä, mutta onko tutkittu mikä vaikutus on jos ajetaan pääasiassa pitkää matkaa maantiellä tasaisella nopeudella, eikä autoa käytetä vatojuhtana (ei koukkua) verrattuna päinvastaiseen ajamiseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyytkimen kestoikä riippuu oleellisesti ja oikeastaan pelkästään käytöstä. Jos kytkintä käytetään siivosti ja luistattamatta, ja autolla ajetaan lähinnä pitkää maantieeajoa, silloin sama kytkin kestää helposti 200-300 tuhatta. Huonolla käytöllä taas kytkin loppuu jo jopa parinkymmenen tuhannen kilometrin ajossa. Täsmällistä kestoikää siis ei ole.

Vetokoukkukaan ei ratkaise. Toki raskaan vaunun kanssa saatetaan joutua luistattamaan kytkintä enemmän, mutta se ei ole aina varmaa.

Kun autolla ajetaan kytkin ylhäällä, periaatteessa kytkin ei kulu lainkaan. Sitä kuluttaa ainoastaan käyttö eli luistatus. Pahinta on luistatuksen yhteydessä syntyvä runsas kuumeneminen, joka kuluttaa kytkintä todella nopeasti. Ja kun kytkin sitten alkaa luistaa ajonkin aikana, silloin kytkimen ikä alkaa olla jo paremminkin päivien tai jopa tuntien asia kuin pitemmän ajan ongelma.

Julkaistu: 21.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.