Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4439

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi ns hyvistäkin autoista valuu bensaa pakoputkesta? Mikä sen merkitys on kulutukseen tai katalysaattorin toimintaan, vai onko se merkki viasta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensaa ei valu käyvän auton pakoputkesta, ellei sitä ole erillisellä putkella johdettu sinne loppuosaan. Alkupäästä syötetty bensa palaa väkisin viimeistään katalysaattorissa.

Jos pakoputkesta valuu jotakin nestettä, kyseessä on tiivistynyt vesi. Pakokaasuthan sisältävät enimmäkseen hiilidioksidia ja vesihöyryä, noiksi tuotteiksi bensiinin sisältämät hiilivedyt ja ilman happi muuttuvat palamisen tuloksena. Kylmässä pakoputkistossa vesihöyry saattaa tiivistyä vedeksi, ja sitä kerääntyy takimmaiseen äänenvaimentimeen. Pakokaasujen virtaus voi puhaltaa vettä ulos putken päästä, kunnes pakoputkisto on lämmennyt niin paljon, että kerääntynyt vesi muuttuu taas höyryksi.

Julkaistu: 16.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.