Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4435

Kysy autoista - kysymys 4435

Tapio Ketonen

Kysymys:

Lehdessänne on ollut kattavia artikkeleita autojen ruostumisesta. Ette ole kuitenkaan käsitelleet alumiinikorisia autoja. Nehän eivät ilmeisesti ruostu lainkaan, mutta onko alumiinin käytössä muita ongelmia?

Olen aikeissa hankkia Audi A8 auton ja kiinnostaisi tietää onko siinä menopeli pitemmäksi aikaa (siis korin puolesta).

Näytä vastaus

Vastaus:

Alumiini ei ruostu, mutta sekin syöpyy. Tosin alumiinin parhaisiin ominaisuuksiin kuluu, että alumiinin pintaan syntyvä oksidikerros suojaa sen alle jäävää materiaalia varsin tehokkaasti.

Alumiinin käytössä pahimpia ongelmia on hankala korjattavuus. Alumiinikorjauksia tekeviä verstaita ei ole kovin tiuhassa. Samoissa tiloissa kun ei voida tehdä peltitöitä teräskorisiin autoihin. Alumiinipintoihin lennähtävät teräshiukkaset saavat syöpymiä aikaan, joten alumiiniautojen peltikorjaamon pitää olla niistä täysin puhdas.

Toinen alumiinin huono ominaisuus on se, ettei aineella ole teräksen tavoin myötörajaa. Terästähän voidaan taivuttaa tiettyyn määrään saakka käytännössä miten pitkään tahansa, mutta alumiini väsyy. Niinpä esimerkiksi rasitukselle alttiit lentokoneiden alumiiniosat uusitaan säännöllisin, hyviksi todetuin käyttötuntivälein. Autoissa tähän ilmiöön ei käytännössä törmätä ainakaan korin osissa.

Alumiinikorjaukset vaativat myös erityisosaamista sekä tarkoitukseen sopivat työkalut, mm. TIG-hitsausta tarvitaan. Tämä kaikki tuntuu hinnoissa. Mutta toki peltityöt ovat onneksi harvinaisia, ja ne tehdään useimmiten vakuutusyhtiön laskuun.

Julkaistu: 13.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.