Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4426

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajattelin hankkia Citroen C4 1.6i 16v SX Berline Autom. autoa, mutta en tiedä kuinka kestävät Citroen autot yleensä ovat. Tuleeko niihin paljon vikoja vai ei? Tiedän että Toyota Corolla on luotettava auto, mutta kuinka paljon parempi se on Citroenin C4:sta? Olisi myös hyvä tietää mikä ero on Corollan ja C4:en äänieristävyydellä. Onko Corolla paljon hiljaisempi vai ei?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tällaiset kysymykset ovat mielestäni aika hölmöjä. Kun markkinoille tulee uusi automalli, sen viakkuudesta tai viattomuudesta ei voi kenelläkään olla minkäänlaista tietoa. Ja jos jossakin saman merkin mallissa on ollut vikoja, mikään ei takaa, että uudessa mallissa olisi samoja vikoja. Ja vastaavasti: jos jokin muu malli on ollut vähävikainen, mikään ei takaa, että myös uusi malli olisi sellainen.

Elikkä kuten sijoitusrahastot ilmeisesti Rahoitustarkastuksen vaatimuksesta ilmoittelussaan toteavat: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Aivan sama pätee autoihin. Automallin viattomuus selviää vasta ajan myötä. Palataan C4:n viattomuuteen vaikkapa vuonna 2010, silloin asiasta on jo todellista tietoa.

Äänieristyksen osalta autoissa ei ole merkittäviä eroja, mutta äänieristyksen laatu ei vaikuta ratkaievasti auton sisämeluun Suomen olosuhteissa. Meillä merkittävin melunlähde on rengasmelu, ja sitä ei tavallinen äänieristys pidättele. Rengasmelusta tulee häiritsevää, koska renkaista johtuu koriin värähtelyä. Tämä saa usein jonkin osan korista resonoimaan ja aiheuttamaan melua. C4 tuntuu karkeallakin tiellä kohtalaisen hiljaiselta, mutta suoraa vertailua Corollaan en valitettavasti ole päässyt tekemään. Suosittelen koeajamaan itse tavallisella suomalaisella karkealla asfaltilla.

Julkaistu: 5.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.