Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 442

Kysy autoista - kysymys 442

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerro,Saksasta käytetyn auton ostoon ja sen tuontiin liittyvistä asiapapereistarekisteröinti ml:n sekä toimenpiteistä kotimaassaesim. allaolevin kohdin:

1)Ostettaessa Saksassa -2)Ostamisen jälkeen Saksassa -3)Mitä asiapapereita saatava mukaan Suomen eri viranomaisia varten -4)Mitä kaikkia toimenpiteitätapahtuu Suomen tullissa(keskimääräinen asiointiaika) -5)Missä suoritetaan tuontiautoa koskeva vero ja mikä on maksun määräaika -6)Auton katsastukseen liityvät asiat -7)Muuta -Lisäksi kerrotko missä määrinsaksalaiset autoliikkeet ovat“valmistelleet” kauppaa etukäteen, ettei asiakas tarvitse itse hoitaa esim. auton rekisteröintiä.Mitä tarkoittaa, ettei tarvitse maksaa ALV:a ostaessaja vaikuttaako tämä jotenkinauton rekisteröintiin?

Jospa sinä tekisit tästä asiasta tietopaketin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Asiasta on mielestäni aika perusteellinen selvitys Tuulilasin numerossa 4 /2000. Toin tuolloin Saksasta käytetyn Mersun ja selvitin kaikki kauppaan, tuontiin, katsastukseen ja rekisteröintiin liittyneet kuviot.

Tuulilasin nettipalvelussa ei aiheesta ole tällä hetkellä juttua, mutta samasta materiaalista peräisin oleva juttu löytyy osoitteesta www.mainio.net (anteeksi vain, linkki vie suoraan ko.sivulle eikä palvelun etusivulle, kuten hyvä tapa edellyttäisi).

Saksalaiset autoliikkeet ovat valmiita hoitamaan auton vientirekisteröinnin, mutta esimerkiksi vaatimustenmukaisuustodistuksen hankkiminen paikallisesta TÜV:n toimipaikasta voi olla jo oudompaa. Mutta sen voi toki helposti itsekin hakea, tosin saksan osaaminen on aika tärkeää. Nykyisin englantiakin sentään Saksassa jo hieman osataan.

Joistakin, lähinnä yritysten käytössä olleista autoista on mahdollista vähentää arvonlisävero, jos ostaja on al-velvollinen. Tällöin vero on maksettava Suomessa. Yksityishenkilön tuodessa henkilöautoa tämä ei ole mahdollista, koska jotta auto voidaan myydä verotta, papereihin pitää merkitä ostajan Y-tunnus. Vaikka ostajana olisi yrittäjä, henkilöautoon liittyvät al-verot ovat vain harvoin vähennyskelpoisia.

Julkaistu: 22.6.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.