Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4416

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun auto on Astra 1.6 -01 mikä on oikea järjestys vaihtaa jarrunesteet? Siis missä järjestyksessä käyn jarrut läpi laskien niistä vanhat nesteet pihalle samalla lisäten uutta?

Käyttöohjekirjan mukaan kytkin käyttää samaa nestettä kuin jarrut. Tarvitseeko kytkimestäkin laskea nesteitä pois ja miten/mistä tämä tapahtuu??

Kuinka usein suosittelisit jäähdytysnesteen vaihtoa, manuaali ei mainitse asiasta mitään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jarrunestettä vaihdettaessa pitää ensiksi imeä säiliö tyhjäksi. Tilalle kaadetaan riittävästi uutta nestettä ja pidetään huotla, ettei neste pääse vaihdon aikana loppumaan säiliöstä.

Vanha neste lasketaan pois ilmausruuveista. Ruuviin kiinnitetään sopiva kirkas letku, jolla neste johdetaan astiaan. Nestettä lasketaan pois, kunnes letkusta alkaa tulla uutta nestettä. Tämän näkee nesteen väristä, uusi on kirkasta. Kannattaa käyttää riittävän pitkää letkua, se estää ilman pääsyn jarruihin poljinta pumpatessa. Loppuvaiheessa kannattaa silti sulkea ilmaruuvi ennen polkimen ylös päästämistä.

Neste vaihdetaan jarrupiiri kerrallaan, Astrassa etu- ja takajarrut ovat tavanomaisesti omat piirinsä. Jos autossa on ristikkäiset jarrupiiirit, päästetään nesteet ensiksi vaikkapa vasemmasta takajarrusta ja sitten oikeasta etujarrusta. Ei ole kovin tarkkaa, aletaanko vasemmalta vai oikealta.

Samaa nestettä käyttävän kytkimen nesteen vaihto pitää tehdä samalla kertaa. Letku kiinntetään kytkimen työsylinterin ilmausruuviin, ja homma hoituu kuten jarruistakin.

Jos autossa on perinteiset eli vihreät jäähdytysnesteet, ne olisi hyvä vaihtaa parin vuoden välein. Punaiset tai oranssit nesteet ovat tarkoitettuja pitempään käyttöön.

Julkaistu: 27.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.