Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4404

Kysymys:

Kysymykseni koskee uusien mersujen vakiovarusteena tulevaa nk. tirefit-järjestelmää, eli “muusia”. Paikallinen mersukauppias kertoi, että jos uuteen mersuun ottaa vararenkaan asemasta tirefit-järjestelmän, niin vararengasta ja tunkkia ei tällöin auton mukana tule.

Eikö tunkkia kuitenkin tarvittaisi myös tirefit-muusin laittamisessa? Olen luullut, että puhjennut rengas nostetaan tunkilla “oikeaan korkeuteen” ja vasta sitten tirefit-massa pursotetaan renkaseen. Lisäksi tunkin puuttuminen ihmetyttää sikälikin, että Suomessa renkaat kuitenkin pitäisi pari kertaa vuodessa vaihtaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Paikkausaineen käyttöä varten pyörää ei tarvitse nostaa ylös. Aivan tyhjäksi tai jopa riekaleiksi mennyttä rengasta paikkausaineella ei saa ajokuntoon, koska tyhjä rengas useimmiten irtoaa vanteen olakkeilta, ja muusit karkaavat vanteen ja renkaan välistä.

Jos renkaassa on edes hieman ilmaa, muusit työnnetään sisään ja lähdetään ajamaan varovasti. Tällöin lämpeneminen nostaa painetta. Seuraavalla huoltoasemalla nostetaan paineet oikeiksi. Paikkausaineella korjattu rengas on kuitenkin aina vietävä rengaskorjaamoon tutkittavaksi ja korjattavaksi.

Auton oma tunkki on tarkoitettu hätätilanteisiin. Sen käyttö talvi- tai kesäpyörien vaihtoon on hankalaa ja usein vaarallistakin. Kunnollinen hallinosturi (jolla en tarkoita rihkamaliikkeiden myymiä pieniä “hallinostureita”) yhdessä pehmentävän puu- tai kumipalan kanssa oikeasta nostokohdasta nostaa auton kätevästi ja turvallisesti.

Julkaistu: 14.6.2005