Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4397

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin tässä 19.05. Turun Automaasta Peugeot 406 SR 1.8 vm-96. Kylmällä autolla liikkeelle lähdettäessä auto sammuili jyrkän alamäen jälkeen noin 500 metrin ajon jälkeen. Auto kyllä käynnistyi tämän jälkeen. K-merkkivalo paloi 3 sekuntia käynnistyksen jälkeen. Sitten eräänä aamuna se taas sammui, eikä enää käynnistynytkään. Auto hinattiin Automaahan, missä se oli viikon.

Vikamuistissa ei kuulemma ollut vikakoodia, mutta he vaihtoivat jakohihnan, koska sitä ei oltu vaihdettu neljään vuoteen. Autolla on ajettu 156 000 km ja jakohihna oli vaihdettu vuonna 2001, 90 000 km ajettuna. Kaikki tämä meni takuuseen. Nyt k-merkkivalo sammui aina käynnistyksen yhteydessä.

Eilen se taas sammui mäen alapuolella kylmänä. Lähti kuitenkin käymään, mutta k-merkkivalo paloi taas sen 3 sekuntia. Automaa ei osannut auttaa. Osaatteko te?

Näytä vastaus

Vastaus:

Emme osaa auttaa, etäparannus ei toimi autoissa sen paremmin kuin useimmissa muissakaan teknisissä asioissa. Mutta Automaa kyllä osaa, jos ei muuten niin vaihtamalla auton sellaisena, joka toimii.

Takuu on tietenkin kaunis sana, mutta tässä on kyseessä asia nimeltä kuluttajansuoja sekä myyjän virhevastuu. Lienee aika selvää, että autossa on moottorielektroniikassa vika, joka on siinä ollut jo kaupantekohetkellä. Myyjä tuskin pystyy toisin osoittamaan. Tässä tapauksessa myyjä on vastuussa siitä, että tämä vika saadaan autosta pois, eikä siihen riitä muutaman päivän toiminta.

Ei siis muuta kuin auto sinne Automaahan kuntoon laitettavaksi. Ilmoita myös, että olet ostanut sieltä auton sellaisella olettamuksella, että pääset sillä myös ajamaan. Vaadi siis, että saat korjauksen ja vianetsinnän ajaksi toisen auton käyttöösi, tuo vaatimus ei suinkaan ole kohtuuton.

Kun kyseessä on noinkin iäkäs auto, siinä ei vielä ole OBD-järjestelmää, jonka perusvaatimuksiin kuuluu määrätyllä tavalla toimiva vikamuisti. Etenkään vuosimallia 2001 vanhempien ranskalaisten autojen vikamuistista ei monissa tapauksissa ole paljonkaan apua, koska muisti saattaa nollautua, kun sytytysvirta kytketään pois.

Julkaistu: 8.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.