Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4392

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Primera vm. 96 ja vanhempaa korimallia. Autolla ajettiin yhtä jaksoisesti 130km ja tällöin öljytikun reiästä oli roiskunut öljyä pieni määrä . Lyhyemmälläkin matkalla öljytikku nousee. Onko kyseessä huohotinletkun tukkeutuminen vai liiallinen öljyn määrä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Iömeisesti huohotuskaasuja syntyy enemmän kuin huohotin pystyy imemään. Liika öljymäärä ei saa tuota aikaan, joten kyseessä on joko huohotinletkun tukkeutuminen tai moottorivaurio. Jos mäntä on rikkoutunut, esimerkiksi rengas katkennut ja tehnyt pahan kolon männän reunaan, silloin puhallus voi kasvaa niin suureksi, ettei huohotin pysty päästämään riittävästi kaasuja imusarjaan. Tällöin kampikammioon syntyy painetta, joka nostaa öljytikun irti.

Ilmiö vaatii pikaista tutkimista. Mäntävaurio voi saada aikaan pahemmankin vaurion moottoriin, ja todennäköisesti se myös lisää öljynkulutusta. Se taas voi rasittaa katalysaattoria. Paine kampikammiossa voi myös pullauttaa jonkin tiivisteen pois paikoiltaan, jolloin öljyt pääsevät ulos.

Julkaistu: 3.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.