Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4386

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Peugeot 309 1.6i MMBA ruiskutus. Auto oli juuri katsastettu, mutta oston jalkeen huomasin että kun ajaan tasonopeuksilla yli 80 km/h jonkun aikaa – syttyy keltainen moottorin varoitusvalo. Jos lisään kaasua tai nostan vähän aika nopeasti valo sammuu. Missä voi olla vika vai onko? Voiko tulla ongelma katsastuksessa? Autossa on katalysaattori.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelmia voi tulla. Valon pitää toimia eli siis syttyä, kun virta käännetään päälle, ja sen pitää sammua, kun moottori käynnistyy. Merkkivalon palaminen on aina merkki virhetoiminnosta, joka pitää korjata.

Kummittelevat merkkivalot ovat hankalia, mutta hankalaa on sekin, jos pienen elektroniikkavian takia polttonesteen syöttö menee sekaisin ja saa aikaan katalysaattorin tuhoutumisen. Niinpä auto kannattaa viedä mahdollisimman pian korjaamolle.

Jos ostit auton liikkeestä tai ammattikauppiaalta, sinulla on oikeus saada myyjä osallistumaan korjauskustannuksiin. Jos kaupanteosta on kulunut alle kuusi kuukautta, myyjän pitää pystyä osoittamaan, että auto oli kaupantekohetkellä kunnossa. Se voi olla vaikeata.

Kuluttajansuojalaki lähtee siitä, että kuuden kuukauden sisällä ilmenneet viat ovat olleet olemassa jo kaupantekohetkellä, ellei toisin pystytä todistamaan. Kaupantekohetkellä olleista virheistä myyjä on vastuussa määräämättömän pitkään, mutta kuuden kuukauden jälkeen näyttövelvollisuus siirtyy ostajalle.

Julkaistu: 1.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.