Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4381

Kysymys:

En omista nykyisin autoa. Voisitko kertoa 4-6 kriteeriä, millä uusi auto pitäisi valita? Hinnan vaihdellessa 15-25 000 euron välillä. Tarjontaa ainakin riittää!

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensimmäinen kriteeri ostolle tietenkin on, että itse katsoo tarvitsevansa autoa! Auton hankkiminen on kuitenkin aikamoinen investointi, ja myös sen käyttökulut ovat tuntuvat. Jos olet tullut toimeen ilman autoa, mielestäni kannattaa pohtia, onko sitä autontarvetta niin paljon, että kannattaa ostaa auto. Jos tarve on satunnaista, auton vuokraaminen tarvittaessa saattaa taloudellisesti ajatellen olla paljon järkevämpää.

Jos oma auto kuitenkin tuntuu järkevältä, se kannattaa valita siten, että se täyttää useimmin esiintyvät tarpeet. Tilojen puolesta ns. keskikokoinen eli Corolla-Golf-luokan auto täyttää useimpien tarpeet. Ns. kaupunkimaasturien ostamiselle ei mielestäni löydy järkeviä perusteita, olkoot siten miten muodikkaita tahansa. Pikkuautokin riittää ihmisten kuljetukseen, mutta tavaroiden kanssa voi tehdä tiukkaa.

Kulutus on tietenkin eräs tärkeä tekijä, olkoonkin ettei kokonaisuuden kannalta ole ratkaisevaa, kuluttaako auto litran enemmän vai vähemmän. Silti esimerkiksi 1,4-litraisten suorituskyky riittää mielestäni erinomaisesti, ja kuitenkin kulutus on pienempi. Käytännössä juuri kukaan ei noita 1,4-litraisia keskikokoluokan autoja osta, Toyota Corolla on poikkeus.

Merkittävä kriteeri on myös auton jälleenmyyntiarvo. Sehän määrää todelliset kustannukset.

Mutta todellisia ja ratkaisevia kriteereitä lienee useimmilla kuitenkin vain yksi, ja se on, hyväksyykö vaimo kyseisen automallin ja ennen kaikkea sen värin. Jos tämä kriteeri ei täyty, silloin kaikki muut ovat turhia!

Julkaistu: 29.5.2005