Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4377

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan henkilöauton, jossa on takuuta jäljellä vielä noin puoli vuotta. Nyt olen ajaessani huomannut, että kun jarrutan, jostain auton alustan tienoilta kuuluu suhteellisen voimakas naksahdus. Ennen tätä ääntä ei ole kuulunut.

Saattaisiko olla kysymys jostain viasta, joka ajan myötä pahenee? Kannattaisiko sinusta viedä auto myyntiliikkeen korjaamolle ja vaatia tarkastettavaksi takuuseen vedoten? Vai teenkö itsestäni naurettavan nipottamalla turhaan pikkuasioista, alustan hälyäänistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun ensiksi tarkasta, ettei takakontissa, lattialla, sivutaskuissa tai keskikonsolin kotelossa ole mitään sellaista tavaraa, joka rullatessaan saa tuon äänen aikaan, et taatusti tee itseäsi naurunalaiseksi. Jarrutuksen yhteydessä kuuluviin epätavallisiin ääniin on aina syytä suhtautua vakavasti.

Jos tiedät, millaisella jarrutuksella tuon äänen saa kuulumaan, mene korjaamolle ja vaadi, että työnjohtaja tai hänen osoittamansa henkilö tulee kyytiisi kuuntelemaan tuota ääntä. Äänen selvittäminen muulla tavalla voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Asiantuntija kyllä kuulee, onko kyseessä jokin harmiton ääni, esimerkiksi jarrupalojen lonksahdus. Jarrupaloissa pitää toiminnan varmistamiseksi olla pieni välys, ja jos edellinen jarrutus on tehty esimerkiksi peruutettaessa pysäköintipaikalta, ensimmäisen eteenpäin ajettaessa tehdyn jarrutuksen yhteydessä saattaa kuulua pieni kolahdus. Tämän voit toki itsekin kokeilla. Jos kolahdus kuuluu toisenkin jarrutuksen yhteydessä, silloin syy voi olla juuri tämä.

Vaikka äänen aiheuttaja ei selviäisikään, ei se mitään. Tärkeintä on, että olet takuuaikana valittanut ilmiöstä. Jos syy selviää myöhemmin, korjaus menee mukisematta takuun piikkiin, jos sinulla on kirjallinen todiste, että olet valittanut asiasta ajoissa. Ja tokihan tiedät, että kun olet ostanut uuden auton, takuuajan loppuminen ei vähennä oikeuksiasi saada autossa tehtaalta alkaen olleet viat kuntoon. Sen takaa kuluttajansuojalaki. Suomen laissa ei myyjän vastuulle tuotteesta ole määrätty aikarajaa. Virheen vain pitää varmasti olla ollut tuotteessa jo kaupantekohetkellä.

Julkaistu: 24.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.