Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4350

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on citroen c5. Rekisteriotteen mukaan renkaan pitäisi olla 195/65 r 15 h. Voinko käyttää nopeusluokan t rengasta, joka on huomattavasti halvempi, kuin h-luokan rengas vai onko parempi vaihtoehto halvemmasta päästä oleva h -luokan rengas. Onko t -luokan rengas pehmeämpi. kysessä kesärengas.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos ajat Suomessa, voit käyttää T-luokan rengasta. Meillä ei olla tästä asiasta tarkkoja, vaikka periaatteessa toki autossa pitäisikin käyttää oikean nopeusluokan renkaita. Meillä kuitenkin suurin sallitu nopeus on 120 km/h, joten asialla ei ole merkitystä.

Lain mukaan alemman nopeusluokan renkailla ajettaessa pitäisi kojelaudassa olla tarra muistuttamassa suurimmasta sallitusta nopeudesta, mutta en ole koskaan nähnyt sellaista. Periaatteessa se voisi olla vaikka pala maalarinteippiä, johon tuo asia on merkitty.

Eri juttu on, jos aiot mennä Saksaan. Siellä matka voi katketa, jos poliisi ryhyy tarkemmin tutkimaan renkaita. Saksassa hitaamman luokan renkaista kertova tarra hyväksytään vain, jos autossa on talvirenkaat.

Julkaistu: 11.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.