Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4349

Kysy autoista - kysymys 4349

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei! Kertokaahan pitääkö paikkansa, että painavaan autoon pitäisi olla H tai V luokan renkaat? Itselläni on volvo 850 ja T luokan renkaat. Eräs tuttuni ihmetteli, että miten voin ajaa T luokan renkailla noin painavalla autolla. Tiedän, että H ja V luokan renkaat ovat nopeamman luokan renkaita kuin T, mutta eihän Suomessa ole niin oikeastaan mitään merkitystä kun max. rajoitus on 120. Itse olen aina ajanut T luokan renkailla, eikä ole kokemusta muun luokan renkaista. Kiitoksia!

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuttusi joko pilaili tai höperöi, mikäli oli edes selvin päin.

Nopeusluokka kertoo, miten kovaa renkaalla saa ajaa. Sillä ei sinänsä ole tekemistä kuormituksen kanssa. Renkaiden kantavuusluokat on ilmoitettu kokomerkinnän perässä olevassa merkinnässsä juuri ennen nopeusluokkaa. Jos renkaan kokomerkintä on esimerkiksi 195/65R15 91T, se trkoittaa, että tämän 195 mm levyisen 65-sarjan eli poikkileikkaussuhteen 15-tuumaisen vuörenkaan suurin kuormitus on 615 kg ja suurin nopeus 190 km/h.

Tuo luku 91 on kuormitusindeksi (LI), jonka selitys kuten muutkin renkaisiin liittyvät tiedot löytyvät STRO:n Rengasnormit-kirjasta. Sen uusimman vuosittaisen painoksen pitää kuulua jokaisen ajan tasalla olevan rengasliikkeen vakiovarustukseen.

Julkaistu: 11.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.