Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4336

Kysy autoista - kysymys 4336

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on Bridgestonen Blizzak nastattomat talvirenkaat.(Avensis 03) Vaihdoin ne keväällä samanmerkkisiin suvikumiin (Bridgestone) mallia en muista, mutta kuinka ollakaan kulutus nousi noin puoli litraa satasella. Teidän talvirengastestissä ei verrattu renkaiden kulutusta. Mistä moinen voisi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Eräs syy voisi olla se, että kesärenkaat ovat usein halkaisijaltaan eli vierintäkehältään suuremmat. Tälläin esimerkiksi matkamittarin näyttämän sadan kilometrin matkalla pääseekin käytännössä kauemmas. Kun auton liikuttamiseen tarvittava työ kuitenkin on riippuvainen siitä todellisuudessa kuljetusta matkasta, näennäinen kulutus nousee.

Kun Tuulilasi mittaa kulutuksia, ensimmäinen asia on tarkistaa, mikä on auton mittarivirhe. se tapahtuu ajamalla matka, jonka todellinen pituus tunnetaan. Olemme mitanneet joitakin mittarintarkistusmatkoja itse Peiseler-laitteen mittapyörän avulla. Lisäksi käytössämme on Tiehallinnolta saatuja teiden virallisia mittatietoja.

Mittarivirhe mitataan siten, että mittauksen alkupistettä lähestytään hitaasti. Kun trippimittarin lukema vaihtuu, etäisyys tästä kohdasta alkupisteeseen arvioidaan. Näin saamme alkupisteelle trippilukeman kymmenen metrin tarkkuudella. Päättymispisteen kohdalla toimitaan samoin. Matkan pituuden olisi hyvä olla ainakin 40-50 km, tällöin pieni arviointivirhe ei tunnu käytännössä mitenkään.

Loppu onkin sitten pelkkää perusprosenttilaskua. Mittarilla saadusta matkasta vähennetään todellinen matka, erotus kerrotaan sadalla ja jaetaan todellisella matkalla. Tämä luku on mittarivirheprosentti. Jos luku on positiivinen, matkamittari näyttää liikaa, jos negatiivinen, kilometrejä kertyy mittariin liian vähän.

Kulutuslukemia laskettaessa virhe huomioidaan siten, että mittarin osoittama matka jaetaan luvulla, joka saadaan, kun yhteen lisätään mittarivirhe. Siis jos virhettä on esimerkiksi 3,5 %, jakaja saadaan laskemalla yhteen 1 + 3,5 % eli 1 + 0,035 = 1,035

Tuo puoli litraa ei kuitenkaan selity pelkästään mittarivirheellä. Mutta yleensä samaan aikaan kesärenkaisiin siirtymisen kanssa poistuvat myös talvinopeusrajoitukset. Etenkin jos ajomatkaan sattuu moottoritietä, nopeuden nousu 100 > 120 km/h (eli käytännössä 110 > 130 km/h) nostaa kulutusta tuntuvasti, jopa toista litraa sadalla. Koska muun matkan nopeudet pysyvät ennallaan, tuo puoli litraa voisi hyvinkin selittyä korkeammilla kesänopeuksilla.

Julkaistu: 5.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.