Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4330

Tapio Ketonen

Kysymys:

Peugeot 307 1,6 02 65tkm:Auton sisätilaan tulee bensanhaju kun jarrutan “lujaa” (=nostan kaasupoljinta).Ei esiinny jos ilmastointi on kytketty pois tai/tai jos moottori on kylmä.Ei esiinny jos tankissa on yli n 20l bensaa. Bensa(letku)vuotoja auton alla ei esiinny. Haju haihtuu melkein välittömästi.

Kaasutin? Kaasutinletkuja? Aktiivihiili? Bensatankin ilmastointi ok vrt Tuulilasilehteen 2002 (?)

Näytä vastaus

Vastaus:

Jotenkin tuo liittynee bensiinihöyryjä aktiivihiilisäiliöstä imusarjaan syöttävään järjestelmään. Ensiksi tulisi mieleen, että putki säiliöltä imusarjaan on irti tai poikki, ja kun höyryjä imusarjaan päästävä venttiili avautuu, hajut pääsevätkin harakoille eli lämmityslaitteen kautta sisään.

Tuo kyllä tuntuu omituiselta, että ilmastoinnilla eli siis sisään tulevan ilman jäähdytyksellä olisi vaikutusta asiaan. Olisikohan tuo ns. harha-aistimus? Eihän ilmastoinnin kytkeminen päälle tai pois tee muuta kuin laittaa kompressorin pyörimään tai vapaalle.

Kaasuttimessa vika ei ainakaan ole, sellaisia ei autoissa ole ollut liki viiteentoista vuoteen, joten ei ole kaasutinletkujakaan. Bensanhaju on kuitenkin sellainen asia, että suosittelen käymään auton kanssa pikimmiten korjaamolla. Bensavuoto ei välttämättä näy lammikkona maassa, mutta pahaan paikkaan lentävä pienikin bensasuihku voi aiheuttaa pahan tulipalovaaran. Hajun lähde siis on syytä selvittää pikimmiten.

Julkaistu: 3.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.