Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4325

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minua on jo pitkään ihmetyttänyt, miksi joidenkin uusienkin maastoautojen omat takavalot ovat pimeänä ja toimivat takavalot on sijoitettu alas puskuriin. Muistaakseni esim. Nissan Terranossa. Puskuriin sijoitetut takavalot ovat varmaan maahantuojan asentamat n.10×20cm kokoiset, johon on ahdettu parkkivalo, jarruvalo, peruutusvalo ja vilkku samaan. Tämä johtuu varmaan jostain fiksusta säädöksestä, mutta enpä ole siihen koskaan aikaisemmin selitystä kuullut, enkä edes kysynyt.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eivät ne valot ole maahantuojan asentamia, tehtaalta ne tulevat. Jo vuodesta 1998 kaikilla uusilla autoilla on olut EU-tyyppihyväksyntä, ja valot ovat samanlaiset koko Euroopassa. Ilmeisesti jokin niissä alkuperäisissä ei täytä eurooppalaisia vaatimuksia, joten tehdas on katsonut tarpeelliseksi asentaa uudet lyhdyt. Ilmeisesti jokin korkeus tms. mittavaatimus on ollut syynä. Joissakin maastureissa osa noista alkuperäisvaloista on sentään ollut käytössä.

Julkaistu: 1.5.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.