Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4287

Tapio Ketonen

Kysymys:

Automme on Opel corsa 1.2 eco. Täytyisi laitattaa vetokoukku siihen. Millaista perävaunua corsa mielestänne jaksaisi vetää? Kannattaako koukun laitto noin pieneen autoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensinnäkin olisi ollut hyvä tietää, minkä mallin (vuosi tai sukupolvi) Corsasta on kysymys. Rekisteriotteesta tai todistuksesta löytyvät suurimmat autolle sallitut perävaunun kokonaismassat. Jos auto on tätä nykyistä mallia, perävaunun kokonaismassa saa olla enintään 1000 kg, jos siinä on jarrut. Jarruttoman eli ns. kevytperävaunun kokonaismassa saa olla 450 kg. Tuo lisänimi eco tosin hieman arveluttaa. Jos auto onkin 1,0-litrainen, silloin jarrullisen perävaunun massa saa olla vain 750 kg.

Olisiko tarkoitus vetää sillä asuntovaunua? Tuo tonni on aika tiukka raja, sen alittava vaunu on aika pieni, mutta toki sellainenkin löytyy. Silti pitäisin Corsaa pienehkönä asunto

tai oikeammin matkailuvaunun vetäjänä. Kyllähän se vetää jaksaa, sitä varten autossa on pienempiäkin vaihteita. Silti etenkin ylämäissä vauhti laskisi häiritsevän paljon. Vaunun ilmanvastus on kova voitetava, joten mäkiin ei enää riitä lisäpuhtia. Mutta kun antaa moottorin kiertää reippaasti ja pitää päällä kakkosen tai kolmosen, niin kyllä toki Corsalla matkamökkikin liikkuu.

Tavaraperävaunu on helpompi tapaus. Niitä on olemassa myös jarrullisina, ja silloin mukana kulkee enemmän kuormaa. Jos tarkoitus on kuskata ns. terveisiä, jarruton vaunu on edullinen ja kätevä. Sitä kun ei tarvitse katsastaa. Ongelma vain on, että jos vaunu itse painaa parisataa kiloa, hyötykuorman osuudeksi jää vain 250 kg.

Tuo tarkoittaa esimerkiksi, että mukaan voi ottaa neljä sementtisäkkiä á 40 kg, ja siinä se. Jos kuormataan enemmän, mennään ylikuorman ja sakkoriskin puolelle. Joka kevät näkee kyllä rautakaupoissa, miten rakentajat nostavat tällaiseen vaunuun tiililetkan tai pari. Paitsi että vaunu voi hajota matkalle, saattaa käydä niinkin, että kuorman joutuu purkamaan tienvarteen samalla kun saa manailla saamaansa ylikuormasakkoa.

Koukku kannattaa asennuttaa, jos sille on käyttöä. Perävaunun käyttö on kuitenkin yleensä varsin tilapäistä, ja tällöin voidaan ajaa hieman hitaamminkin. Suurin sallittu nopeushan on perävaunua vedettäessä 80 km/h, mutta hitaamminkin saa ajaa.

Julkaistu: 16.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.