Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4280

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mikä ihme mahtaa tila-autoissa olla vialla kun niiden luotettavuus on selvitysten mukaan niin alhaisella tasolla. Ilmiö on havaittavissa monissa merkeissä vaikka VW Sharan taitaakin olla tästä kaikkein paras esimerkki. Malli on luotettavuudessa peränpitäjä vaikka saman valmistajan muut mallit ovat aivan ok.

Liittyisivätkö tila-autojen luotettavuusongelmat niiden valmistusprosessiin, Sharanin tapauksessa usean eri valmistajan yhteistyöhön? Toisaalta valmistetaanhan pakettiautojakin yhteistyönä, eikä niissä ole havaittavaissa samaa ilmiötä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo on todellakin mielenkiintoinen kysymys. Tila-autoista ja oikeastaan muistakin huonoimmat arvosanat on saksalaisten katsastustilastoissa saanut Chrysler Voyager, mutta myös VW Sharan ja Seat Alhambra ovat kulkeneet käsi kädessä tilastojen hännillä. Ilmeisesti myös Ford Galaxy kuuluu samaan porukkaan, mutta se ei liene päässyt Saksassa tilastoihin lainkaan.

Alhambra, Galaxy ja Sharan valmistetaan samalla tehtaalla samoista osista, vain muutamat merkkiin liittyvät osat ovat erilaisia. Ongelma liittynee valmistustekniikkaan ja/tai suunnitteluun.

On myös mahdollista, että tätä autotyyppiä käyttävät ihmiset ovat vähemmän huolellisia auton huoltajia, heitä eivät kiinnosta autoon liittyvät asiat. Tätä voisi tukea sekin, että auton iästä riippumatta erikoisimmat mallit kuten Porschet ovat aina tilastojen huipulla. Porschen ostajat ovat taatusti oikeita autofaneja.

Autohan hylätään katsastuksessa siksi, että siitä löytyy vikoja. Jos se hyväksytään, siinä siis ei ole vikoja, mutta tilastoista ei selviä, johtuuko viattomuus auton hyvyydestä vai siitä, että omistaja on korjannut tai korjauttanut viat ennen katsastusta. Porschen omistajan profiiliin ei sovi hälläväliä-suhtautuminen autoon, joten ei ihme, ettei autoissa ole vikoja.

Tällä en halua väheksyä Porschen laatua, mutta tilastoja tutkimalla tällainen riippuvuus vikojen ja eri autoryhmien välillä näyttäisi kuitenkin olevan olemassa.

Julkaistu: 13.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.