Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4273

Kysy autoista - kysymys 4273

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaihdoin kesärenkaat Toyota-autooni.Rengaskuviointi on epäsymmetrinen. Poikani arveli, että renkaiden pyörimisuunta olisi nyt väärä.

Niissä ei ollut mitään nuolta osoittamassa pyörimissuuntaa. Mutta tänä aamuna tuli mieleeni, että renkaissa näkyi ennen likaantumista punainen täplä, joka on nyt ulospäin eli näkyvissä. Olisikohan tuo punainen täplä sittenkin sen merkkinä, että sen kuuluisi olla sisäänpäin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun ei ole tietoa rengasmerkistä tai -mallista, niin tuohon on aika vaikea ottaa kantaa. Tarkan mallimerkinnän perusteella asiaa olisi voinut kysyä maahantuojalta tai valmistajalta.

Periaate normaaleissa renkaissa on se, että jos kuviointi on V-muotoinen, renkaan pitäisi pyöriä niin, että kuvio heittää vettä sivuille päin. V-kuviossa kapeamman kannan siis pitää olla edestä katsottuna alhaalla. Tällainen kuvio ei välttämättä ole epäsymmetrinen, symmetria arvioidaan renkan keskilinjan suhteen.

Jos taas rengas todella on epäsymmetrinen, siis vasen puoli on erilainen kuin oikea, silloin renkaan sivussa on yleensä merkintä INSIDE tai OUTSIDE kertomassa, kumpi puoli tulee sisäänpäin. Tällaiset renkaat ovat yleensä suurimpien nopeusluokkien renkaita, ja epäsymmetrisyyden tarkoitus on parantaa kaarreajopitoa.

Julkaistu: 12.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.