Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4262

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kunika paljon litrassa 95 oktaanista bensiiniä on energiaa ja kuinka suuren osan nykyaikainen polttomoottori tuosta energiasta pystyy hyödyntämään. Hävikkiä syntyy lisää tietysti voimansiirrosta, renkaiden kitkasta yms. ja onko dieselissä enemmän energiaa vai tehokkaampi tekniikka???

Näytä vastaus

Vastaus:

Bensiinin tiheys on noin 0,75 kg/l ja lämpöarvo noin 43 MJ/kg (= n. 9 kWh/l). Dieselin lämpöarvo on sama, mutta koska sen tiheys on noin 0,845 kg/l, litrassa dieseliä on enemmän energiaa. Lisäksi sen hyötysuhde on ennen kaikkea korkeamman puristussuhteen takia parempi.

Dieselmoottorin hyötysuhde on aina hieman parempi kuin bensamoottorin, mutta etenkin osakuormalla diesel on selvästi taloudellisempi, ja auton moottorihan toimii käytännössä aina osakuormalla. Suuruusluokkana moottorien hyötysuhde pyörii 30 % paikkeilla, dieseleillä hieman ylikin.

Julkaistu: 6.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.