Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4234

Kysy autoista - kysymys 4234

Tapio Ketonen

Kysymys:

Pieni miete öljyistä ja lisäaineista. Monilla Ihmisillä on sellainen mielikuva että lisäaineet ovat pelkkää huuhaata ja että halpahintainen esim. mobilin/teboil öljy olisi jotain jämäöljyä. Mihinköhän tällaiset mielikuvat perustuvat.

Tuskin mobililla tai teboililla olisi varaa pistää purkkeihinsa 2-laatuista öljyä vain halpakauppojen myyntiin, ja hyvälaatuista autotarvikeliikkeisiin, merkkikorjaamoihin jne. Alempi hinta johtunee sisäänostomääristä kyseiselle ketjulle. Samoin esimerkiksi STP tuskin voi myydä mitä tahansa siirappia purkissa hyödyllisenä lisäaineena.

Taitaa olla kyse siitä että kuluttaja toteaa aineen tehottomaksi kun se lisäaine ei korjannutkaan todellisuudessa viallista moottoria, sitä ei varmaan minkään purkin kyljessä luvata. Aineiden tarkoitushan on elvyttää tai ennaltaehkäistä, ne vaan taitavat valua moottoriin siinä vaiheessa kun vahinko on jo tapahtunut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Noista öljyistä olen samaa mieltä, kunhan vain ei ole kysymys tuoteväärennöksistä. Ainakin Mobilin osalla tosin voi olla niinkin, että halpamyynnissä oleva tuote ei ole aivan samaa kuin kalliimmalla myytävä. Halpapurkit on saatettu tuoda tänne melkein mistä päin maailmaa tahansa, ja ne voivat olla muille markkinoille tarkoitettuja. Mutta arvelisin, että kyllä ne sen täyttävät, mitä purkin kyljessä luvataan.

STP:n hyödyllisyydestä en ole aivan yhtä vakuuttunut. Ei siitä haittaakaan ole, mutta ehjä moottori ei tuollaista ainetta kaipaa. En ainakaan ole nähnyt yhdeknään moottorivalmistajan sitä suosittelevan. Aine saattaa auttaa tiettyyn asteeseen saakka kulueen moottorin toimimaan hetken ajan hieman paremmin, mutta rajansa kaikella. Kun kuluneisuus menee liian suureksi, silloin eivät enää kemialliset tuotteet riitä, pitää tehdä koneremontti.

Julkaistu: 27.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.