Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4230

Kysymys:

Miten kylmäkäynnistykset vaikuttavat moottorin kuntoon? Auto on BMW 316i1.9 vm2000 ja autosta puuttuu lohkolämmitin. Autoa on ulkona pidetty Tampereen korkeuksilla viitisen vuotta ja käynnistelty kelissä kuin kelissä, tosin hyvällä menestyksellä. olisiko lämmittimen puute ollut hyvä tinkimisen peruste?

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa ei tuolla pitäisi olla mitään vaikutusta, kunhan moottorissa on kunnolliset öljyt. Tärkeintä kylmäkäynnistyksessä on, että voitelu toimii, ja hyvien synteettisten öljyjen käyttö auttaa tässä mielestäni riittävästi. On muistettava, ettei asennettu lohkolämmitin vielä takaa sitä, että lämmitintä olisi käytetty säännöllisesti. Täysi hyöty lämmittimestä saadaan, jos sitä käytetään aivan pienilläkin pakkasilla, jopa lämpötilan ollessa vielä plussan puolella.

Lämmittimen puute on hyvä tinkimisen syy, sillä lämmitin on suomalaisessa autossa normaali perusvaruste, joten sen puuttuminen alentaa arvoa. Lähtökohtaisesti siis normaalista hinnaasta voisi tinkiä lohkolämmittimen ja sisäpistorasian hinnan verran.

Julkaistu: 26.3.2005