Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4212

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ajan noin 10000-15000 kilometriä vuodessa. Katselin muutamasta autoliikkeestä autoja olisi tarjolla peugeot 206 1.4 koneella noin 9000 euroa vuosimalli 2001, sitten olisi fiat punto 1.2 koneella vuosimalli 2002 samaa hintaluokkaa, vielä olisi uusi seat arosa 1.4 koneella 10000 euroa.

Nyt on sitten ongelma mikä noista autoista olisi paras ajettava kaupungissa ja maantiellä ja mitä tyyppivikoja niissä yleensä on. Olen tottunut ajamaan etuvetoista ford fiestaa. Kannattaako yleensä uutta autoa ostaa noin pienellä ajolla, haluaisin päästä mahdollisimman pienillä kuluilla auton kanssa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Seat Arosa on mielestäni pykälää pienempi kuin nuo toiset tai se Fiesta. Tämä tuntuu varmaan etenkin maantiellä. On sitten makuasia, kumpi on mukavampi, Punto vai 206. Ehkä tuo 206 on pehmeämpi epätasaisella tiellä kuin Punto, mutta en kyllä halua ottaa tarkkaa kantaa tällaiseen asiaan, valinta on jokaisen tehtävä ihan itse.

Sillä ei ole merkitystä, millaisella autolla olet tottunut ajamaan, kaikissa autoissa keula kääntyy oikealle, kun rattia kääntää oikealle. Uuteen autoon tottuu kyllä hyvin pian. Tärkeämpää on, että auto muuten sopii käyttöösi ja tuntuu miellyttävältä.

Vähäisessä käytössä käytetty auto on varmasti järkevämpi ratkaisu kuin uusi. Uuden hinta laskee heti alussa roimasti, sitten myöhemmin hinnan laskuvauhti asettuu suoraviivaisemmalle käyrälle. Käytetyllä ajaa käytännössä yhtä kauan kuin uudellakin, kunhan autoa huollattaa säännöllisesti ja myös pitää sen puhtaana ja hyvin vahattuna.

Tyyppivioista on vaikea ja oikeastaan turhakin sanoa mitään. Parempi on, että ennen kuin ostat käytetyn auton, viet sen asiantuntijan tutkittavaksi. Esimerkiksi A-katsastus Oy:n Autotohtori-palvelu on varmasti hintansa arvoinen. Siinä selviää, onko auto kunnossa vai ei. Tarkka tieto rauhoittaa kummasti.

Julkaistu: 17.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.