Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4210

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin uuden c4:n ja tilasin sen lisävarusteisella ESP:llä, koska sen sai kampanjahintaan 290 €. Nyt kysynkin, että voiko tuota saada mitenkään kokonaan pois päältä, koska yli 50km/h nopeuksissa se tulee takaisin, jolloin vauhdikas eteneminen ei onnistu. Sulakkeen irroittamalla lähtee ohjaustehostinkin pois, ja se ei ole oikein hyvä. Kysynkin siis voiko tuota “ajonestoa” saada kokonaan pois, ilman, että ohjaustehostinkin lähtee.

Näytä vastaus

Vastaus:

ESP:stä voi olla haittaa, jos ajetaan paksussa lumessa. En kuitenkaan oikein ymmärrä, miten ESP voisi estää vauhdikkaan etenemisen. Nopein tapa kuljettaa autoa on mahdollisimman jouhea ajaminen ja luistojen välttäminen. Jos haluat kuljettaa autoa sladissa yleisillä teillä, epäilen pahempaa asennevammaa. Suosittelen hakeutumista ajokoulutukseen.

ESP yleensä kytkeytyy pois, jos järjestelmäsä ilmenee jokin vika. Sellaisen voi toki itsekin aiheuttaa, mutta koska kyseessä on uusi auto, suosittelen kuitenkin kääntymistä merkkikorjaamon tai maahantuojan huolto-osaston puoleen. Sieltä löytynee keino, jolla ESP saadaan pois päältä aiheuttamatta vahinkoja järjestelmän ohjauselektroniikkaan.

Todennäköisesti korjaamo vaatii, että vahvistat kirjallisesti haluavasi poistaa autosta tämän turvallisuutta oleellisesti lisäävän toiminnon. Tämä siksi, etteivät jälkeenjääneet omaisesi ala syyttää poiston tehnyttä korjaamoa!

Julkaistu: 16.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.