Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 419

Kysymys:

Kerropa,valaiseeko lisävalot paremmin jos ne asentaa pakettiautossa katolle ja saako ne asentaa katolle. ja saako uusissa autoissa olaa huomio valot tapasin eräässä e-sarjan mersuussa huomiovalot

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaipa ne ainakin kauemmaksi näkyvät ja näyttävät. Kyseessä ovat lisäkaukovalot.

Sitä miten ja mihin lisävaloja saa asentaa, en nyt pysty selvittämään. Suomen lainsäädäntö on muutettu sellaiseksi, että siitä ei yhdessä päivässä ota susikaan selvää. Pykälissä ei enää anneta selkeitä ohjeita siitä, miten valaisimet saa asentaa, vaan kaikki tieto on viittauksina direktiiveihin. seuraavasa pieni näyte, lähde on asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista, osa pykälästä 73:

Lähi- ja kaukovalaisimien tulee olla e-hyväksytyt moottoriajoneuvojen kauko- tai lähivalaisimina toimivia ajovalaisimia sekä moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen hyväksytyissä valaisinyksiköissä käytettäviä valonlähteitä (hehkulamput ja muut) koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetun neuvoston direktiivin 76/761/ETY mukaisesti, sellaisena kuin se on muutettuna komission direktiiveillä 89/517/ETY ja 1999/17/EY, tai hyväksytyt vaihtoehtoisesti E-säännön n:o 1, 5, 8, 20, 31 tai 98 sellaisen version mukaisesti, joka vaatimustasoltaan vastaa mainittuja direktiivejä.

Taidatkos tuon selkeämmin sanoa?

Huomiovalot ovat edelleenkin lailliset, vaikka ovatkin tällä hetkellä poissa muodista. Kaasupurkausvalojen yleistyessä ne saattaisivat ehkä kokea uuden tulemisen, mene ja tiedä. Turhahan kalliita valoja on polttaa päiväsaikaan, vaikka huomiovalojen polttimokulut nousivatkin ainakin samalle tasolle kuin H4-polttimoita ajovaloissa poltettaessa. Huomiovalojen 21-wattiset kun eivät turhan pitkään kestäneet.

Julkaistu: 30.6.2002