Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4185

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Touaregin vuonna 2004 ja siihen kuului integroituna HF Nokian 6310 puhelimelle. Yritin vaihtaa sitä Siemens S55 puhelimelle sopivaksi mutta sepä ei suostunut toimimaan, vaikka maahantuojalta saatu uusi “palikka” sattuikin telineeseen.

Nyt Nokialainen sanoi työsuhteen irti ja pitäisi vaihtaa uuteen, samaa mallia ei löydy ja uusille malleille ei ole autossa ohjalmointia. Mitä nyt? Olisi luullut, että tämän hintaisen auton jälkimarkkinointi olisi toiminut paremmin. Onko mahdollista saada jostain sellaista tietoa, että jonkun muun kuin tuon 6310 puhelimen saisi toimimaan Touaregissa? maahantuoja väittää, että mikään muu, kuin ko. puhelin ei käy Touaregiin? aika uskomaton juttu, vai mitä? Voitko auttaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sain VV-Autosta seuraavan vastauksen:

Kysymyksestä ei valitettavasti käy aivan täsmällisesti ilmi mikä vuonna 2004 Volkswagen Touaregiin saatavissa olleista HF-varustuksista on kyseessä. Puhelinvarustuksia on ollut silloin useita erilaisia. Mikäli oletetaan että kyseessä on ns. ‘9W8 puhelinvalmius NOKIA 6310 puhelimelle’ joka oli tuotannossa syksyyn 2004 saakka, voidaan todeta seuraavaa:

Autossa on Nokia 6310 -mallille rakennettu hyvin monipuolinen puhelinvalmius, joka mm. siirtää puhelinmuistion auton muistiin ja mahdollistaa puhelinmuistion näkymisen auton mittaristossa. Numeroita voidaan selata ja valita monitoimiohjauspyörän avulla. Auton valmistajalta saamiemme tietojen mukaan auton ja puhelimen välinen tiedonsiirto on puhelinmallikohtainen ja toimii vain sen puhelinmallin kanssa jonka kanssa se on rakennettu kommunikoimaan.

‘Palikalla’ viitataan ilmeisesti puhelinkohtaiseen adapteriin jolla puhelimen teline ja pohjaliitin sovitetaan puhelinkohtaiseksi. Tiedonsiirtoprotokolla ja puhelinsarjan ‘äly’ ei ole siinä vaan puhelinjärjestelmän ohjainlaitteessa. Sen vaihtaminen ei siis muuta NOKIA-järjestelmää SIEMENS-järjestelmäksi.

Auton varustus voidaan muuttaa ns. yleismalliseksi vaihtamalla puhelinjärjestelmän ohjainlaite toisen malliseen. Yleismallissa ei voida hyödyntää kaikkia alkuperäisen tietylle mallille rakennetun järjestelmän ominaisuuksia, vaan silloin käytettävissä on yksinkertainen puhelinjärjestelmä ilman monitoiminäytön ja monitoimiohjauspyörän käyttömahdollisuutta.

Volkswagen Touaregiin siis kyllä käy muukin puhelinmalli kuin NOKIA 6310, mutta Touaregin ‘NOKIA 6310-puhelinjärjestelmään’ käy vain NOKIA 6310.

Jaakko Parm Tuotepäällikkö VV-Auto Oy

Julkaistu: 27.4.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.