Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4177

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mistä auto mittaa nopeusmittariin tulevan vauhdin? Jos se otetaan pyörästä niin ainakaan minun mielestäni kuitenkaan sutiessa nopeusmittari ei näytä muuta kuin 0km/h. Ja jos se otetaan niistä pyöristä mitkä ei vedä niin eikö tällöin renkaiden vaihto isompiin vaikuta tähän?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo riippuu aika paljon siitä, mistä autosta on kysymys. Vanha perinteinen tapa matkatiedon ottamiseen on ollut takavetoisissa vaihteiston takapää eli kardaanin alku, etuvetoisissa mittarinvaijeria on pyörittänyt vetopyörästö. Kupla-Volkkarissa vaijeri meni vasempaan etupyörään, jonka laakerin rasvakuppi pyöritti vaijeria.

Vaijerit alkavat olla jo historiaa. Nyt autoissa on mm. ABS-jarrut, joiden toiminta edellyttää, että kaikilta pyöriltä tulee matkatieto ohjausyksikköön. Tätä tietoa voidaan käyttää. Monessa autossa matkamittari saa matkatiedon edelleen vaihteistosta tai vetopyörästöstä, mutta nyt sähköisessä muodossa.

Renkaiden koko ratkaisee aina mittarin tarkkuuden. Isommilla kumeilla mittari näyttää samalla todellisella matkalla pienempää kilometrilukemaa, ja samoin käy tietenkin myös nopeusnäytölle.

Julkaistu: 9.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.