Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4173

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mondeossa 2001 juuttuu käsijarru päälle jos sitä käyttää, pahemmin jumittuu kuskin puoli. Yhdellä korjaamolla samottiin että vaijerit on vaihtokunnossa ja toisella että ei. Luuletko että jumimisen syy on vaan kurassa? Pystyykö takasatulaa purkamaan? Käyttöjarru autossa toimii moitteitta, eikä levyt lämpene yhtään liikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mondeon käsijarrun juuttuminen on tuttu ilmiö. Olenkin todennut, että ainakin minun Mondeossani jarrut pitää purkaa ja herkistää kaksi kertaa vuodessa. Ongelma ei välttämättä liity vaijereihin, perusvika on jarrusatulassa olevassa käsijarrumekanismissa, joka jää päälle.

Olen irrottanut jarrupalat ja putsannut niiden liukupinnat. Jarrusatulassa olevan käsijarruvivun olen saanut liikkeelle siten, että paksumpien kurien positon jälkeen olen uittanut sen juureen aerosolipullossa olevaa kuparitahnaa. Se on liuottiminene aika notkeaa. Sitten olen keikutellut vipua moneen kertaan edestakaisin.

Tämä käsittely on herkistänyt vivun ja saanut sen taas palautumaan perusasentoon. Jos käsijarru ei palaudu täysin, jarrupalat jäävät hankaamaan. Silloin levyt kyllä kuumenevat ja myös kuluvat, samoin palat.

Kaikkiaan olen kyllä sitä mieltä, että Mondeon takajarrujen pitäisi olla rumpumalliset!

Julkaistu: 8.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.