Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4168

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ei kysymys, mutta yksi vinkki Vuokolle! Vaihdata jarruletkut, päästävät happea läpi, ehkä? Syynä voi olla “diffuusio”, vai mikä se oikein olikaan, kun on tuo fysiikka päässyt unohtuun? Ei kyllä pitäisi parissa päivässä ilmetä, mutta pitemmällä ajalla kylläkin.

Tuo on tuttu ilmiö LVI-puolella, eli paineelliseen putkeen “tihkuu” happea, kysy tarkemmin joltain LVI-inssiltä kun minä en asiaa tarkemmin tunne.

Näytä vastaus

Vastaus:

Voihan tuokin olla syy, mutta en ole kyllä koskaan kuullut moisesta ilmiöstä jarruputkien kohdalla. Happimolekyylit pääsevät siirtymään muoviputkien seinämien läpi, ja tästä syystä vesilämmitysjärjestelmissä käytettävän muoviputken pitää olla diffuusiosuojattua. Käyttövesijärjestelmissä vesi on jo ennestään hapekasta, joten ilmiöstä ei ole haittaa.

En sitten tiedä, tapahtuuko tätä diffuusiota kumiletkuissa. Missään tapauksessa sitä ei tapahdu noin suuressa määrin tai nopeasti.

Sinänsä vanhojen jarruletkujen uusiminen ei ole hassumpi idea turvallisuudenkaan kannalta, varsinkin tarvikeliikkeestä hankittuina ne ovat aika halvat.

Julkaistu: 7.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.