Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4144

Tapio Ketonen

Kysymys:

Avensis 1,8 (ei Vtt-i moottorilla) -00 (77t km) vie öljyä noin 4 litraa vaihtovälillä. Probleema alkoi noin 60-65t km kohdalla. Mitään näkyvää savuttamista ei ole ja huollon moottoriin liitetyn tietokoneen mukaan kaikki arvot ovat ok. Kokeiltiin moottorin sisäistä “pesua” toyotahuollosta löytyneellä aineella ennen öljyvaihtoa. Ei maksanut paljoa muttei tuntunut auttavankaan.

Tarkoitus on avata kone seuraavassa huollossa. Ajossa ei huomaa mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Joten kysymys, minne se öljy oikein katoaa? Paljonko moottori saa kuluttaa öljyä että se voidaan määritellä normaaliksi (entä pitkillä matkoilla?)?

Näytä vastaus

Vastaus:

Toyotan joissakin moottoreissa on ollut tuon tyyppisiä vikoja. Vaikka autolla on noinkin paljon ikää, kehottaisin vaatimaan korjaamista takuuseen. Tiettävästi Toyota on korjannut vastaavissa tapauksissa moottoreita takuuna, kunhan autoa on huollettu säännöllisesti, eli öljyjä ei ole ajettu yli-ikäisiksi.

Syy kulutukseen lienee männänrenkaissa. Ne joko ovat jumittuneet uriinsa, tai sitten ne ovat väsähtäneet, jousivoima ei purista renkaita riittävästi sylinterin seinämiin. Öljy jää tällöin palotilan puolelle ja katoaa pakoputkesta pihalle savuna. Autolle lienee tehty Forte-käsittely korjaamolla. Se on ihan hyvä käsittely, mutta noihin mainittuihin vaivoihin se ei tehoa. Juuttuneet männänrenkaat irtoavat vain käsipelillä, eivätkä aina silloinkana ehjinä.

Yleensä maahantuojien tekniset osastot väittävät “normaaliksi” kulutukseksi 0,4 litraa tuhannella, joten jos vaihtoväli olisi 15 000 km, öljyä saisi kulua 6 litraa. Tuollaista ei kyllä kukaan siedä, eikä tarvitsekaan sietää. Yleensä ainakin tuo 15 000 pitäisi päästä lisäämättä, tai korkeintaan puolen litran lisäyksellä.

Julkaistu: 2.3.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.