Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 413

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa,vieläkö autoihin on saatavilla autopuhelimia eli vieläkö on niitä NMT puhelimet toiminnassa vai onko toisella nimellä ja “lällärit” vieläkö ne toimivat

Näytä vastaus

Vastaus:

NMT 900 loppui jo puolitoista vuotta sitten, NMT 450 loppuu ensi vuodenvaihteessa. Autoihin kuitenkin saa kiinteitä puhelimia ainakin Nokialta, malli 6090 on sellainen. Toki usiempiin kännyköihinkin saa kätevän autosarjan hands free -laitteineen.

LA-puhelinten käyttöluvat päättyvät muistaakseni parin vuoden päästä, vuoden 1981 määräykset täyttäviä, ennen vuoden 1992 loppua käyttöön otettuja lälliä saa käyttää muistaakseni 2004 loppuun, näin taisi meidän vanhojen LA-puhelimiemme lupakilvissä lukea.

Korvaava laite on PR27-puhelin, joka toimii samoilla taajuuksilla mutta käyttää vain FM-modulaatiota, LA-puhelimille sallittiin sekä AM että FM. Käytännössä lällien käyttö on nykyään perin vähäistä, taajuuksilla on sietämättömän paljon häiriöitä. Sinänsä laitteet toimivat niin kauan kuin on olemassa kaksi samalle taajuudelle virittyvää laitetta.

Julkaistu: 1.7.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.