Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4127

Kysy autoista - kysymys 4127

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten tuo hätäjarrutehostin oikein toimii ja mitä hyötyä siitä on, selitäppä “kansantajuisesti”? Ihmettelen koska nykyään ABS puuttuu peliin, jos jarruttaa vähänkään tehokkaammin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hätäjarrutustehostin yrittää tunnistaa tilanteen, jossa kuski jarruttaa hätäisesti eli painaa jarrun nopeasti alas. Aika monelle käyttäjälle kunnollinen jarruttaminen on täysin vierasta, abs ei pärise kuin ehkä korkeintaan talviliukkaalla vahingossa. Ehkä tätä ei saisi sanoa, mutta etenkin naiset ovat usein huonoja eli liian varovaisia jarruttajia. Jarrupoljinta ei uskalleta painaa kunnolla, ja jarrutusteho jää huonoksi.

Hätäjarrutustehostin tai jarruavustaja, BAS, antaa nopealle jarrutuspolkaisulle lisäpuhtia. Tottuneelle jarruttajalle siitä ei ole mitään hyötyä, mutta jos hätäjarrutustehostimen avulla varovaisen jarruttajan jarrutusmatka saadaan kaksikin metriä lyhyemmäksi, hyöty voidaan laskea tuhansissa euroissa.

Julkaistu: 26.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.