Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4114

Kysymys:

Asiaa ESP:stä. Nyt on selvästi valloillaan trendinä ESP. Lähes jokainen autokauppias sitä mainostaa ja yrittää kaupata. Mutta minulla on hiukan erilainen käsitys koko systeemistä ja sen tarpeellisuudesta.

Jos auton alusta sekä renkaat ovat “kunnolliset” ja (korostan) kuljettaja tietää miten auto käyttäytyy, niin esp:tä ei juurikaan normaalissa ajossa tarvitse. Itse olen ajanut erilaisilla autoilla kitkoilla(kin) vuosia ja kertaakaan en ole joutunut sellaiseen tilanteeseen, että olisi tullut tunne tarvitsevani jotain ajonhallintalaitetta. Siksi ihmettelenkin, että ilmeisesti ihmiset ovat nykyään ns. hälläväliporukkaa, joille kyseiset laitteet ovat tarpeen? Sillä miten muuten on selitettävissä muutaman viikon takainen kolarisuma ym. tieltä suistumiset mm. pääkaupunkiseudulla?

Miten te siellä toimituksessa kyseiseen apuvälineeseen suhtaudutte? Luin Golfin kestotestiä ja siinä kerrottiin esp:n olleen aika paljon poiskytkettynä (luistoneston vuoksiko?). Eli tarvitaanko sitä todella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuljettajaa avustavan elektroniikan kuten esimerkiksi ajovakauden hallintajärjestelmän (ESP) tarkoitus on auttaa kuljettajaa hallitsemaan auto nimenomaan äkillisissä tilanteissa. Nämä tilanteet voivat periaatteessa yllättää kokeneenkin kuljettajan. Jos maantienopeudessa oikea korjausliike myöhästyy hiemankin, silloin voi jo olla liian myöhäistä.

ESP on mielestäni saman tapainen turvalaite kuin vaikkapa turvatyyny tai turvavyö. Minäkään en ole onneksi vielä joutunut tilanteeseen, jossa olisin tarvinnut kumpaakaan, mutta on se ihan kiva tietää, että jos jotakin sattuisi, nämä turvalaitteet ovat valmiina auttamaan pahan paikan tullen.

Nuo paljonkin puhutut suistumisonnettomuudet, joita on tuhoisinkin seurauksin tapahtunut myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, johtuvat tietenkin vain yhdestä ainoasta syystä. Kuljettajan ajotaito ei ole ollut riittävä. Ajotaitoon liittyy sekin, että osataan ajaa liukkaalla kelillä riittävän suuria etäisyyksiä käyttäen ja sellaisella nopeudella, että auto pysyy käsissä. Mahdollisuudet ajoharjoitteluun ja liukkaalla ajamisen opettelemiseen ovat nykyisin liian vähäiset, jotta tuota auton hallitsemista pääsisi kunnolla harjoittelemaan.

Jonkin verran nuo elektroniset apuvälineet saattavat hämmentää tilannetta. Arvelisin, että abs:n, esp:n, luistoneston ja muiden vastaavien takia nykyaikaisen auton kuljettaja ei aina saa riittävän tarkkaa kuvaa siitä, mitä on tapahtumassa. Ihmiset opettelevat ajamaan liian hyvillä autoilla, joissa elektroniikkaa ottaa ohjat hankalan tilanteen sattuessa.

ESP:n käyttö on tietenkin kuljettajakohtaista. En itsekään sitä kovin paljon kaipaa, suurin osa ajamistani kilometreistä on taittunut ilman mitään ajoelektroniikkaa. En kuitenkaan kytke sitä pois kuin ehkä joskus hetkeksi kokeilun vuoksi. Mielestäni siitä ei ole haittaakaan normaalissa ajossa. ESP yleistyy huimaa vauhtia, ja pian sen hintakin putoaa edulliselle tasolle Se on jo nyt vakiovaruste monissa automalleissa ja yleistyy vauhdikkaasti.

Julkaistu: 23.2.2005