Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4112

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jos aikoo ostaa Saksasta käytetyn auton, niin mistä ihmeestä voi tietää verojen määrän, kun sen tuo suomeen? Vaihteleeko verojen määrä auto mallin vai sen hinnan mukaan?

Onko olemassa joku laskuri jolla tämän pystyy tekemään? Jos toisin Saksasta 15-20 000 euroa siellä maksavan Audi TT niin paljon sen hinta olisi sitten, kun tuon sen Suomeen? Ja jos ostan saman hintasen vaikkapa Mersun niin onko sen tuominen suomeen eri hintaista?

Mistä eri tekijöistä vero koostuu, että pystyisi itsekin laskemaan tuontiautojen verollisia hintoja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei sitä veon määrää voi tarkkaan tietää mistään. Kannattaa hommata hyvin toimiva kristallipallo ja hankkia ennustajan taito.

Vero lasketaan samanlaisen auton markkina-arvosta. Sen prosenttimäärä on sama, mikä auton ensimmäisen käyttöönottokuukauden aikana samanlaisesta autosta on maksettu. Niinpä veroprosentti voi vaihdella kuukausittain. Esimerkiksi vuonna 1998 Chrysler Neon 2.0 Aut. LE Abs -autosta on elokuussa maksettu veroa 33 %, mutta syyskuussa veron määrä oli vain 17 %.

Prosentit on ilmoitettu Audin, BMW:n, Chryslerin, Jeepin, Mercedeksen, Nissanin Toyotan ja Volvon osalta. Ellei tuota kuukausittaista veroprosenttia ole ilmoitettu, veron määrä on bensa-autolla 29 %, dieselillä 30 %. Nuo verotaulukot löytyvät Tullin nettisivuilta osoitteesta www.tulli.fi kohdasta Yksityishenkilöt > Autoverotus > Prosenttitaulukko.

Epämääräisin asia verotuksessa on tuo markkina-arvo. Se määräytyy Grey-Hen Oy:n Tullille toimittamien hintatietojen perusteella. Tiedot perustuvat lähinnä merkkiliikkeiden pyyntihintoihin. Jonkinlaista osviittaa saa Tullin sivuilta kohdasta Yksityishenkilöt > Autoverotus > Taulukoita sovelletuista verotusarvoista.

Tullin autoverolaskurilla saa kyllä veron määrän selville, mutta se riippuu juuri tuosta mainitusta markkina-arvosta, joten sen oikea arvaaminen on kaiken a ja o. Vielä tärkeämpää on tutkia, mikä on ostettavan autoyksilön veroprosentti. Niinpä autoa ostaettaessa on syytä pitää mukana tuloste tuosta prosenttitaulukosta. Vääränä kuukautena käyttöön otettu auto voi tulla kohtuuttoman kalliiksi.

Ei ole väliä, mitä auto maksaa, se ei vaikuta veroon. Kuitteja ei siis kannata väärentää tai pyytää myyjää väärentämään.

Julkaistu: 22.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.