Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4105

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ostamassa painepesuria päivittäiseen autonpesu tarkoitukseen. Pähkäilen ostaisinko kylmä- vaikko kuumavesipesurin? Onko muita “laadukkaita” merkkejä kuin kärcher?

Näytä vastaus

Vastaus:

Merkkejähän on vaikka kuinka paljon. Kärcherin lisäksi mieleen muistuu nyt ainakin Clen, Gerni ja Kew. “Laadukkuuteen” tai laaduttomuuteen en kokeilematta voi ottaa kantaa. Pelkkä painepesuri ei kuitenkaan riitä autonpesuun. Lika ei irtoa pelkällä painepesulla, tarvitaan edes hieman myös hankaamista.

Itse olen havainnut hyväksi pesumenetelmäksi sen, että ensiksi auton pintaan suihkutetaan varsin laimeaa Pineline-tehopesun ja veden seosta painepullolla alhaalta alkaen. Kun tämä seos on tunkeutunut lian läpi, lika huuhdotaan pois. Tässä voidaan käyttää painepesuria, mutta tavallisella vesijohtopaineellakin saadaan riittävän hyvä jälki aikaan.

Seuraava vaihe on peseminen sienellä. Lämmintä vettä ämpäriin ja sieni, siinä välineet. Kun pinta on käyty läpi sientä aina välillä vedessä huuhdellen ja likavedet sienestä viemäriin pusertaen, viimeistelyksi auto huuhdotaan vedellä, ja tässäkin vesijohtopaine on tuntunut riittävän oikein hyvin.

Painepesuri on hyvä väline, mutta sillä tehdään autoa pestäessä helposti vahinkoa. Suihkua ei saa suunnata renkaisiin, koska ne voivat vaurioitua, eikä liioin voimansiirron tai ohjauksen niveliin. Korkeapaineinen suihku voi päästä suojuksen sisään, ja sinne päässyt vesi pilaa nivelen. Tästä syystä olen sitä mieltä, että korkeapainepesuria ei oikeastaan kannattaisi käyttää lainkaan auton pesuun.

Jos silti aiot hankkia painepesurin, niin jos lompakossa on ylipainetta, sitä voi kyllä purkaa ostamalla kuumavesipesurin. Hinta on merkittävästi kalliimpi. Sillähän voi pestä myös kylmällä vedellä. Autoa pestessä lämpötilan kanssa on syytä olla varovainen, äkilliset lämpöshokit kun voivat rikkoa laseja.

Kuumavesipesuri on tietenkin hyvä, jos pestävänä on maansiirtokoneita tai muuta raskasta kalustoa. Myös perunanviljelijät pesevät perunoiden varastointilaatikoitaan kuumavesipesurin tulikuumalla vedellä, koska se samalla desinfioi ja estää kasvitautien etenemistä. Kuumalla vedellä lika lähtee aivan eri lailla irti, muistelen erään kemistin kertoneen, että kymmenen asteen nousu pesuveden lämpötilassa kaksinkertaistaa pesutehon.

Julkaistu: 18.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.