Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4102

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tässä muutama kysymys muuttoauton maahan tuomisesta:Tarkoitus on tuoda muuttoauto muuton yhteydessä Suomeen. Auto on Saksan rekisterissä ja vakuutuksissa >ei siis kannata otaa ns. siirtokilpiä? Entä rekisteröinti Suomeen? Poistetaanko rekisteröinti Saksasta lähettämällä kopiot auton uudesta suomalaisesta rekisteriotteesta esim. postin kautta Saksan viranomaisille?Ovatko ns. saksalaiset veromerkit kilvissä ongelma, vai pitääkö myös kilvet palauttaa? Entä jos autolla on määräaikainen rekisteröinti Saksassa esim. 10 – 07 (näkyy kilvissä)?

Näytä vastaus

Vastaus:

En tunne tarkkaan Saksan määräyksiä, mutta hakusana Abmeldung yhdessä sanan Fahrzeug kanssa tuottaa Googlessa huiman määrän sivuja, joita tuosta asiasta saa tietoa.

Auto pitää poistaa Saksan rekisteristä (endgültige Abmeldung), jotta siihen kohdistuvat maksut (esim. vakuutus ja vero) lakkaavat juoksemasta. Siihen tarvitaan rekisteriotteen molemmat osat (Fahrzeugschein ja Fahrzeugbrief) sekä rekisterikilvet. Lisäksi on annettava selvitys auton kohtalosta, ellei mukana ole romutustodistusta.

Mitkään kopiot minkään muun maan papereista eivät sinänsä auta asiassa. Kilvet tarvitaan siksi, että rekisteristä poistettavasta autosta rikotaan veromerkit, jotta poliisi näkisi auton olevan laittomasti liikenteessä.

Joissakin maissa Saksan rekisteristä poistaminen onnistuu siten, että maan rekisteriviranomaiset ilmoittavat suoraan Saksan viranomaisille asiasta, joissakin maissa se onnistuu Saksan lähetystössä.

En tiedä, onnistuuko tuo Suomessa, enkä nyt viitsi ryhtyä soittelemaan lähetystöön, kun on tähdellisempääkin tekemistä. Sen voi minun mielestäni muuttaja tehdä ihan itsekin. Arvelisin, että asian voi hoitaa tarvittaessa myös postissa, mutta jos kerran asut Saksassa, niin käypä lähimmässä rekisterivirastossa kyselemässä. Rekisteristä poistaminen hoituu millä paikkakunnalla tahansa.

Joka tapauksessa Suomessa muuttoauto pitää rekisteröidä omiin nimiin 30 päivän kuluessa maahantuonnista.

Julkaistu: 16.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.