Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 410

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kerropa, Autoni VW Bora 1.6 vm. 2001 ja kysymykseni liittyy auton melutasoon moottoritieajossa. Moottorin ääni on nimittäin erittäin häiritsevä n. 4000 kierroksen tuntumassa, mikä 5. vaihteella ajettaessa vastaa n. 130 km/h mittarinopeutta. Hieman pidemmillä välityksillä moottorin ääni pysyisi kurissa ja melutaso laskisi huomattavasti. Muistan joskus lukeeneeni että esim. Saksan malleissa välityssuhteet olisivat hieman pidemmät. Jos näin on niin olisikohan oman autoni välityssuhdetta mahdollista muuttaa pidemmäksi ja näin saada melua pienemmäksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainakaan Volkswagenin lehdistölle tarjoamissa teknisissä tiedoissa ei tunneta muuta vetopyörästövälitystä 1,6-litraiseen Boraan kuin 4,25:1, ja viitosen välityssuhde on 0,85:1, joten tuonne 4000 kierroksen pintaan ne kierrokset nousevat 130 km/h nopeudessa. Parannusta asiaan ei taida löytyä kuin autokaupasta.

Tuo neljän tonnin tuntuma on yleensäkin nelisylinterisille moottoreille hankala, sillä poikkeuksetta niiden käyntimelu on tuolloin suurimmillaan. Asia liittyy moottorin värähtelyihin, ja ne saattavat voimistua korissa, jolloin melu nousee häiritseväksi.

Julkaistu: 1.7.2002

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.