Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4096

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaikuttaako venttiilien määrä haitallisesti moottorin joihinkin ominaisuuksiin? Esimerkiksi jos muuten samanlaisesta moottorista on 8- ja 16-venttiilinen konstruktio, muuttuuko vääntömomentti ala-, keski- tai yläkierroksilla venttilimäärästä johtuen vai johtuvatko muutokset muista tekijöistä ? Erityisesti olen kiinnostunut vääntömomentista alakierroksilla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Venttiilien määrä ei suoranaisesti haittaa, joskin tosi on, että moniventtiilikoneissa alavääntö tahtoo usein olla varsin huono verrattuna kaksiventtiilisiin. Syy tähän on lähinnä se, että pienillä kierroksilla tavanomaisella rakenteella ei kahden venttiilin kautta sisään imettävää seosta saada alakierroksilla pyörteilemään riittävästi.

Ongelmaa on usein korjattu sillä, että pienillä kierroksilla jokin läppämekanismi sulkee virtauksen toisen venttiilin kautta. Tällöin virtausnopeus toisen venttiilin kautta kasvaa, ja virtaus on myös epäsymmetrinen, mikä parantaa pyörtelyä.

Suurilla käyntinopeuksilla taas moniventtiilisyys parantaa ennen kaikkea kaasujen vaihtoa, joten moottori saa enemmän ilmaa ja sen mukana polttoainetta, mikä tietenkin parantaa tehoa.

Julkaistu: 14.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.