Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4071

Tapio Ketonen

Kysymys:

“Jos lohkolämmitin on ollut toiminnassa vaikkapa tunnin, moottorin sylinteriryhmän ja kannen pitäisi olla jo ainakin haalea. Kyllä sen tuntee helposti kädellä. Ääntä sieltä ei pitäisikään kuulua.”

Tuohon kommenttiin äänestä väittäisin päinvastaista! Mitä mulla on nuita muutama ollut, niin kaikki ne ovat ääntäneet. Tuon äänen perusteella olen tarkastanut aina välillä toimivuuden. Uusin minulla on lokakuussa 2004 asennettu, joten ei kait ole paljon muuttuneet?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän sieltä tosiaan pieni kihinä kuuluu, kun neste hieman kiehuu vastuksen pinnassa. Riippuu kuitenkin myös paikan melutilanteesta, pystyykö sitä kuulemaan. Esimerkiksi vilkkaan kadun lähettyvillä (Itäväylä, Mannerheimintie tms.) ääni ei välttämättä erotu. Käsi on tällöin kyllä luotettavampi. Mutta jos ollaan luonnon keskellä, niin silloinhan toki äänikin kuuluu.

Tietenkin jos autossa on uusi ns. säteilylämmitin, niin siitä ei taida ääntä kuulua. Mutta eipä tuolla väliä, ei sellainen oikein mitään lämmitäkään. Lämpö menee lähinnä harakoille.

Julkaistu: 6.2.2005