Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4062

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Daewoo Matiz, vm. 2004 jossa on lohkolämmitin. Mutta nyt minua askarruttaa lämmittimen toimiminen. Onko jotain vinkkiä mistä voin itse päätellä toimiiko lämmitin vai ei? Käynnistettäessä autoa, eroa ei huomaa kun se on ollut piuhassa tai ei ole ollut. Myöskään konepellin alta ei kuulu mitään ääntä eikä kone tunnu kädellä koittaessa yhtään lämpimältä. Pitäisikö?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos lohkolämmitin on ollut toiminnassa vaikkapa tunnin, moottorin sylinteriryhmän ja kannen pitäisi olla jo ainakin haalea. Kyllä sen tuntee helposti kädellä. Ääntä sieltä ei pitäisikään kuulua.

Ainahan toki voi sähkölaitteissa olla vikoja. Tarkasta ensimmäiseksi, että pistorasiaan tulee sähköä. Siihen soveltuu vaikkapa sopiva maadotetulla pistotulpalla varustettu valaisin. Jos sähköä tulee, seuraavaksi kannattaa tutkia, pääseekö se perille. Kiinnitä liitosjohto autossa olevaan pistorasiaan ja mittaa vastusmittarilla, onko pistotulpan tappien välillä vastusta. Jos lämmitin toimii, vastuksen pitäisi olla hyvin pieni, vain muutaman ohnmin luokkaa.

Ellei sinulla ole vastusmittaria, ota vaikkapa taskulampun paristo (4,5 V), polttimo ja pieni pätkä johtoa. Kytke pariston toinen kieli pistotulpan toiseen tappiin, kiedo paljaaksi kuoritun johdon toinen pääpolttimon kannan ympärlle ja toinen pistotulpan vapaan tapin ympärille. Jos polttimoon syttyy valo, kun kosketat pariston toista kieltä polttimon pohjanastalla, lämmittimen vastus on kunnossa. Ellei, vastus voi olla poikki, tai sitten vastuksen ja autossa olevan kaapelin välinen liitos on irti.

Julkaistu: 3.2.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.