Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4047

Kysy autoista - kysymys 4047

Tapio Ketonen

Kysymys:

Valoasiaa:Autoni corolla käyttää hb3 ja hb4 polttimoita, voiko tilalla käyttää muunlaisia polttimoita, asia varmaan kiinnostaa muitakin autonomistajia, jotka haluaisivat säästää kustannuksissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei voi. Valaisimen virallinen hyväksyminen on monimutkainen prosessi, johon vaaditaan tarkat mittaukset. Hyväksyntä on voimassa ainoastaan sillä polttimotyypillä, jolle ko. valaisin on tarkoitettu. Muulla polttimotyypillä valaisin on laiton.

Se laittomuus ei ole pelkkää byrokratiaa. Valokuvio määräytyy sen perusteella, missä kohdassa polttimon hehkulanka on. Jos valaisimeen sijoitetaan jollakin keinolla siihen kuulumaton polttimo, on todennäköistä, että hehkulanka ei osu millilleen oikeaan kohtaan kuten pitäisi. Tämä muuttaa valokuviota ja saattaa aiheuttaa pahaakin häikäisyä vastaantulijoille.

Arvelisin, että noitakin polttimoita saa jo tarvikeliikkeistä, joten hinta ei ole välttämättä enää aivan tolkuton. Eikä polttimon hinnalla kuitenkaan ole merkitystä autoilun kokonaiskustannuksissa, ei siitä tule monta senttiä kilometrille.

Julkaistu: 27.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.