Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4039

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen ymmärtänyt, että EU-normikulutusarvot määritetään seuraavasti:

1. Ajetaan vakiosyklillä EU-kaupunkikulutus 2 × 2,025 km (sisältää myös kylmäkäynnistyksen).2. Ajetaan vakiosyklillä EU-maantiekulutus 1 × 7,1 km.3. Yhdistetty kulutus lasketaan painottamalla EU-kaupunkikulutusta 36,8 %:lla ja EU-maantiekulutusta 63,2 %:lla.

Menikö oikein ? Lisäksi: mitkä ovat kaupunkisyklin (1) ja maantiesyklin (2)keskinopeudet ?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei mennyt oikein. Asiaan löytyy tähän hätään kaksi tarkempaa selvitystä, lyhyt ja pitkä. Molemmat valitettavasti ovat englanninkielisiä.

Osoitteessa www.dieselnet.com/standards/cycles/ece_eudc.html on se lyhyempi selvitys, joka ei vastaa aivan kaikkiin kysymyksiin.

Osoitteesta www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/r083r2e.pdf taas löytyy vastaus niihinkin kysymyksiin, joita ei osata edes tehdä. Tuon linkin takaa löytyy 216-sivunen dokumentti, jossa määritellään mittaus niin perusteellisesti kuin mahdollista. Tarkempi ajojaksojen määrittely alkaa sivulta 83.

Vedetään tähän lyhyt yhteenveto. Testi aloitetaan huoneenlämmössä seisseellä autolla. Sillä ajetaan ensiksi kaupunkiajosykli (UDC, Urban Drive Cycle), joka käsittää neljä 1,013 km pituista jaksoa, kukin kestoltaan 195 sekuntia. Tämä osuus kestää 780 s ja ajomatka on 4,052 km. Välittömästi tämän jälkeen ajetaan toinen osuus eli maantieajosykli (EUDC, Extra Urban Drive Cycle). Sen kesto on 400 s ja ajettava matka 6,955 km.

Kaikkiaan siis ajetaan 11,007 km. Kaupunkijakson keskinopeus on 18,7 km/h ja suurin nopeus 50 km/h. Maantiejakson keskinopeus on 62,6 km/h ja suurin nopeus 120 km/h.

Kulutusta muuten ei mitata käytetyn polttonesteen vaan pakoputkesta tulleiden kaasujen perusteella. Analyysilaitteistolla mitataan kaikki päästöt, ja niiden perusteella lasketaan, miten paljon polttonestettä niiden tuottamiseen on tarvittu.

Osoitteesta www.dieselnet.com/standards/cycles löytyy lisää tietoa erilaisista polttonesteenkulutuksen mittaustavoista.

Julkaistu: 24.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.