Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4028

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun tuulilasi on jäässä molemmin puolin, siis myös sisäpuolelta, miten päästä tästä ongelmasta? Pitääkö kaikki ovien ja ikkunoiden tiivisteet vaihtaa vai mitä tehdä? Kyseessä on vuoden -93 Nissan micra.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tiivisteissä tuskin on mitään vikaa. Sisäpuolelta jäätyminen johtuu siitä, että auto on sisältä kostea. Kuivaksihan se pitäisi saada. Lähtökohta on tietenkin lämmityslaitteen oikea käyttö.

Lämmitettävä ilma kerää itseensä tehokkasti kosteutta. On siis ensisijaista, että ilmanvaihto pidetään runsaana. Lämmityspuhaltimen on siis syytä olla täysillä tai melkein täysillä ajon aikana. Lämpötilaa säädetään lämmönsäätimestä, ei tuulettimen pyörintänopeutta pienentämällä.

Ajon alussa pitäisi ensiksi pitää lämpö suunnattuna lasille, vaikka lämpötila autossa ei tällä keinolla nousekaan kovin nopeasti. Vasta myöhemmässä vaiheessa lämpöä kannattaa päästää alas.

On myös huolehdittava, että jaloissa ei kuljeteta lunta lattialle. Se sulaa ja tiivistyy sitten auton jäähtyessä ikkunoihin. Jalkojen puhdistaminen ei silti aina riitä. Olen joskus käyttänyt ylimääräisen kosteuden keräämiseen lattialle levitettyä Hesaria, se kerää tehokkasti kosteutta ja on helppo heittää roskiin

Kosteuden kertymisen perusongelma on tietenkin ajomatkojen lyhyys. Jos auto ei ehdi kunnolla lämmetä, kosteus ei pääse poistumaan. Siksi olisikin hyvä päästä välillä ajamaan vähän pitempiäkin reissuja kuin vain muutaman kilometrin työmatkoja.

Julkaistu: 22.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.