Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4026

Kysy autoista - kysymys 4026

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Toyota corolla 1.6,-95, ajettu 202000 km. Kun ajan autolla kohtalaisella vedätyksellä ja käännän rattia n. puoli kierrosta oikealle niin etupäästä kuuluu selvästi naputusta. Kun käännän rattia lisää tai suoristan renkaat niin naputus loppuu. Vika on ilmeisesti jossakin vetoakselilla, koska vauhdin kiihtyessä naputuskin nopeutuu. Vika ei liene kuitenkaan uloimmissa vetonivelissä????

Näytä vastaus

Vastaus:

Mistä päättelet, ettei se ole niissä ulkonivelissä? Voihan vika toki olla sisänivelissäkin, mutta tuo naputus noin jyrkällä kääntökulmalla viittaa mielestäni kyllä ulkoniveleen. Sisänivelen kulma ei juuri muutu, ovat pyörät sitten käännettyinä tai suorassa. Niinpä kääntökulman ei pitäisi vaikuttaa asiaan, jos ääni tulee sisänivelistä.

Jos sisänivelet ovat kuluneet kuopalle kosketuspinnoistaan eivätkä päästä akselia liikkumaan pituussuunnassaan, tästä aiheuttu ratissa tuntuvaa ravistusta, ei juurikaan naputtavaa ääntä.

Pyörän laakeri tuskin on syyllinen, se ei pidä naputtavaa ääntä, ei ainakaan pitkään. Eikä se suora akselikaan saa millään naputtavaa ääntä aikaan, joten epäily kohdistuu aika vahvasti ulkoniveliin. Ne taas eivät yleensä Corollassa petä vielä noilla kilometreillä, ellei suojakumeissa ole vikaa.

Julkaistu: 22.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.