Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4024

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autoni on Opel Astra GLS, vuosimalli -93. Ainoa ilmennyt vika tähän mennessä: keskuslukitus lakkasi yhtäkkiä toimimasta.

Vika ilmenee seuraavasti: kuljettajan ovesta lukittaessa keskusyksiköstä (joka sijaitsee oikealla puolella ruiskunohjaus-yksikön luona) kuuluu naksahdus, samoin lukko avattaessa. Sama juttu on vänkärin puolen ovessa: ohjainyksikkö naksuu, mutta mitään ei tapahdu muuten.

Toista boxia on kokeiltu, ja kolmatta, joten vika ei ole sinä. Missä voi olla vika? Onko tämä Astran joku tyypillinen vika, johon voisi löytyä vastaus? Opel-liikkeessä nostettiin kädet pystyyn.

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos boksi toimii, syynä toimimattomuuteen lienee, ettei sähkö kulje keskusyksiköltä lukkojen käyttömoottoreille. Mitä ilmeisimmin matkan varrelta on jokin liitin irti tai johto poikki. Vie se auto jollekin osaavaksi todetulle autosähkökorjaamolle. Merkkikorjaamo ei välttämättä ole tuollaisten vikojen etsinnässä paras eikä ainakaan edullisin paikka.

Tuollaisen vian etsimisessä tarvitaan kokemusta ja päättelykykyä sekä tieto siitä, miten ko. keskusyksikkö toimii, eli millaiset ovat johdinkytkennät. On käytävä läpi jokainen liitoskohta mittarin avulla, katkoskohta kyllä löytyy, kun edetään huolellisesti ja järjestelmällisesti.

Julkaistu: 19.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.