Tuulilasi

Kysy autoista - kysymys 4022

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten muutetaan kilowatit hevosvoimiksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

No vaikkapa kertomalla kertoimella 1,35962. Kyseessä siis ovat Suomessakin ennen vanhaan käytössä olleet metriset hevosvoimat eli teho, joka nostaa 75 kg suuruisen massan sekunnissa metrin korkeuteen. Näistä yksiköistä luovuttiin kolmisenkymmentä vuotta sitten, kun Suomikin omaksui SI-järjestelmän, jossa tehon perusyksikkö on watti.

Alkuperäinen yksikkö horsepower on höyrykoneen kehittäjänä tunnetun James Wattin (1736-1819) kehittämä. Hän määritteli yhden hevosvoiman tehoksi 33 000 lb-ft (“paunajalkaa”) yhden minuutin aikana. Työmäärä siis on 4 562,4 kg-m minuutissa eli 76,04 kg-m sekunnissa. Näin määritelty hevosvoima on siis hieman vahvempi kuin metrinen. Brittiläis-amerikkalaisen hevosvoiman lyhenteenä käytetään kansainvälisesti yleensä lyhennettä hp, metrisen lyhenne on hp (metric) tai joskus jopa englanninkielisesä tekstissä Ps (=Pfredstärke, saksaksi).

Jos haluat muuntaa kilowatteja muihin erikoisiin tai vanhentuneisiin yksiköihin, niin kokeilepa osoitetta www.convert-me.com/en/convert/power. Toinen vastaava muunnostyökalu löytyy osoitteesta www.onlineconversion.com/power.htm. lisää löytyy Googlen haulla “unit conversion”.

Julkaistu: 18.1.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.